Hobby & Fritid

Friluftshobbyisten vs. IT-hobbyisten

Två av de personlighetstyper man ofta träffar på är friluftsfascisten och IT-nazisten. De kan framstå som varandras raka motsatser, men om man tittar lite närmare så märker man att de i själva verket är mycket lika.

Friluftshobbyisten

  • Känner väldigt starkt för friluftsliv. Angriper ofta ”soffpotatisarna” som inte ger sig ut i naturen. Tycker å andra sidan inte heller om att trängas med andra. Uppskattar därför den dubbla tillfredsställelse det innebär att kunna raljera över andras lättja, och dra nytta av den.
  • En speciell form av friluftare är fågelskådarna, som kastar sig i bilen och far iväg till Treriksröset för att de fått ett sms om att vad som kan vara en sibirisk strandskata har siktats där. Om det visar sig vara den fågel som påståtts, och de får se den, känner de att de fått utdelning för sitt intresse.
  • Fanatikerna inom den här rörelsen är de som flyttar ut för att leva nära vilda djur. En sådan var Timothy Treadwell, som dödades av grizzlybjörnar och som blev huvudperson i en dokumentär av Warner Herzog.

IT-hobbyisten

  • Får utdelning för sitt intresse när hen vinner stort på ett kasino online eller vid ett virtuellt pokerbord. Eller när Apples aktier går upp ytterligare.
  • Känner väldigt starkt för Apple, Android eller Linux. Dock inte för mer än en av dessa. Det kan dock hända att han eller hon (det är dock oftast en han) hatar något av de andra så starkt att det blir hans (här rör det sig alltid om en man; kvinnor hatar krig, orättvisor och andra världsliga ting) starkaste känsla.